headerwavessmall

„Resurse”

Pentru o discuţie detaliatǎ despre situaţia resurselor lumii, citiţi „Manualul populaţiei” ediţia a V-a, de Robert L. Sassone, American Life League, Stafford, Virginia, U.S.A. 1994. Acesta este un studiu bine documentat. Aici vom restrânge discuţia doar la câteva observaţii simple care sunt reprezentative. De exemplu, vedeţi articolul 316.

Dacǎ petrolul ar fi pe terminate preţul benzinei ar urca enorm. Preţul benzinei în Statele Unite în 1981 era de 1,38$ pe galon. De atunci, valoarea dolarului s-a redus substanţial din cauza inflaţiei, aşa cǎ astǎzi, în 2000, ar trebui sǎ coste cam 2$ pe galon. Comparaţi asta cu preţul de astǎzi de 1,80$ pe galon. Creşterea populaţiei duce la evoluţia tehnologiei pentru toate resursele naturale, aceasta reducând costurile extracţiei, prelucrǎrii şi distribuţiei. Prin urmare, toate mineralele sunt mai ieftine astǎzi (adaptate inflaţiei) decât cu 20 de ani în urmǎ. Dacǎ petrolul sau orice alt mineral se epuizeazǎ, preţul ridicat ar stimula alţi înlocuitori.

Un trilion de tone de apǎ este evaporat de ocean în fiecare zi şi se întoarce pe pǎmânt ca apǎ proaspǎtǎ, o bunǎ parte din ea desupra uscatului. Chiar dacǎ numai 1% se recupereazǎ cu uşurinţǎ din râuri şi lacuri, asta tot înseamnǎ 1,7 tone de apǎ pe persoanǎ pe zi. 98% din apa proaspǎtǎ a pǎmântului este stocatǎ sub formǎ de gheaţǎ în Antarctica. Cartea lui Sassone acoperǎ adevǎruri similare despre cǎrbuni, gaze naturale, oxigen, lemn şi energie solarǎ.